Home » Descopera in Romania » Muzeul Bran rămâne deschis. Ministrul Culturii a obţinut o amânare de 9 luni

Muzeul Bran rămâne deschis. Ministrul Culturii a obţinut o amânare de 9 luni

Muzeul Bran rămâne deschis. Ministrul Culturii a obţinut o amânare de 9 luni
Publicat: 08.08.2017
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu s-a întâlnit la Bran cu reprezentanţii proprietarilor imobilelor ce găzduiesc Muzeul Naţional Bran, din Braşov, aceştia fiind de acord să prelungească până la data de 25 mai 2018 termenul până la care patrimoniul muzeului va fi relocat.
Ministerul Culturii, Lucian Romaşcanu, a obţinut o nouă păsuire pentru relocarea patrimoniului şi implicit închiderea muzeului Bran. La sfârşitul lunii august, contractul de închiriere pentru clădirile în care funcţionează Muzeul Naţional Bran ar fi expirat, informează Mediafax.
 
„Muzeul Naţional Bran nu se închide. Am discutat cu reprezentanţii proprietarilor Ansamblului Vama Medievală, care găzduieşte Muzeul, şi am ajuns la un acord pentru prelungirea termenului până la care patrimoniul acestuia ar trebui mutat. Avem la dispoziţie 9 luni pentru a găsi o nouă casă patrimoniului ce se află în posesia Muzeului Naţional Bran şi contăm în acest efort pe sprijinul autorităţilor locale”, a declarat ministrul Lucian Romaşcanu,printr-un comunicat de presă.
 
Muzeul Naţional Bran risca să fie închis la sfârşitul acestei luni, după ce contractul de închiriere existent între familia Habsburg, administarorii Castelului Bran, şi Ministerul Culturii ar fi expirat la sfârşitul acestei lunii.
 
Muzeul adăposteşte 7.000 de exponate de patrimoniu, care au fost mutat în vama Medievală după ce Castelul Bran a fost retrocedat.
 
Săptămâna trecută, primarul comunei Bran, Rareş Rădăcină, a vorbit despre managementul defectuos al Muzeului. Potrivit acestuia, dacă anul trecut Castelul Bran a fost vizitat de circa un milion de oameni, pragul Muzeului Naţional Bran nu a fost trecut decât de 14.000 de turiştii. Mai mult, costurile de funcţionare ale muzeului, care are în jur 32 de angajaţi, sunt de 1,5 milioane lei, iar încasările sunt de doar 100.000 de lei.
 
Rareş Rădăcină a mai declarat că eforturile financiare pentru susţinerea acestui muzeu ar fi prea mari pentru Primăria comunei Bran.
 
Autorităţile trebuie să găsească acum un spaţiu pentru relocarea Muzeului Naţional Bran. Una dintre variante ar fi clădirea actualei Primării din Bran, care va fi eliberată anul viitor, când funcţionarii se vor muta într-o clădire mai mare, în care acum se fac investiţii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase